Vertaislaina – Edullinen tapa lainata rahaa

Vertaislaina on yksi monista vaihtoehdoista, kun tarvitset lainaa nopeasti. Se on edullinen tapa lainata rahaa, joka toimii ilman pankin väliintuloa. Vertaislaina on luotto, joka myönnetään yksityishenkilöltä toiselle. Se on kasvattanut suosiotaan Suomessa viime vuosina, ja sen avulla voi säästää huomattavasti rahaa.

Mikä on vertaislaina?

Vertaislaina on yksinkertaisesti luotto, joka myönnetään yksityishenkilöltä toiselle. Se toimii usein siten, että lainanantaja laittaa rahansa yhdessä muiden ihmisten rahan kanssa ja yhdessä nämä rahat myönnetään lainanottajalle. Tällainen yhteisöllinen tapa lainata rahaa on yleistynyt Suomessa viime vuosina.

Miten vertaislaina toimii?

Vertaislaina toimii siten, että lainanhakija täyttää lainahakemuksen ja julkaisee sen vertaislainapalvelussa. Lainanantajat voivat sitten tarjota haluamansa määrän rahaa lainanhakijalle. Lainanantajat saavat yleensä paremman tuoton kuin pankissa, koska vertaislainapalvelu ei veloita yhtä korkeaa korkoa kuin perinteiset rahoituslaitokset.

Vertaislainojen edut ja haitat

Vertaislainoilla on monia etuja, kuten alhaisemmat korot, nopeampi hakuprosessi ja vähemmän byrokratiaa kuin perinteisillä lainoilla. Lisäksi vertaislainapalvelut ovat yleensä käyttäjäystävällisiä ja ne tarjoavat usein helpon tavan hakea lainaa.

Toisaalta vertaislainojen haittoja ovat korkeampi riski lainanantajalle, sillä lainanhakijan maksukykyä ei välttämättä ole tarkastettu yhtä perusteellisesti kuin perinteisissä pankkilainoissa. Lisäksi vertaislainat voivat olla hankalampia maksaa takaisin, sillä lainanantajia voi olla useita.

Vertaislainan hakeminen Suomessa

Suomessa on useita vertaislainapalveluita, joista voi hakea vertaislainaa. Suosituimpia vertaislainapalveluita Suomessa ovat Fellow Finance, Lainaaja.fi ja Fixura. Vertaislainaa voi hakea myös kansainvälisillä vertaislainapalveluilla, kuten Lending Clubilla ja Zopalla.

Lainanhakuprosessi vaihtelee palvelusta riippuen, mutta yleensä hakuprosessi on nopea ja helppo. Lainan hakeminen edellyttää yleensä vähintään 18 vuoden ikää, Suomen kansalaisuutta tai oleskelulupaa, säännöllisiä tuloja sekä puhtaita luottotietoja.

Vertaislainan maksaminen takaisin

Vertaislainan maksaminen takaisin tapahtuu yleensä suunnitellun maksuohjelman mukaisesti. Maksuohjelma sovitaan lainanantajan kanssa ennen lainan myöntämistä. Lainanantaja voi myös sopia lainan takaisinmaksun joustavuudesta, jolloin maksuohjelmaa voidaan muuttaa tarvittaessa.

Mikäli lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin sovitun maksuohjelman mukaisesti, on tärkeää olla yhteydessä lainanantajaan mahdollisimman nopeasti. Useimmat vertaislainapalvelut tarjoavat mahdollisuuden maksusuunnitelman muuttamiseen tai lainan lyhennysvapaaseen, mikäli maksuvaikeudet johtuvat tilapäisistä syistä.

Miten vertaislaina eroaa perinteisestä pankkilainasta?

Vertaislaina eroaa perinteisestä pankkilainasta monella tavalla. Vertaislainat ovat yleensä edullisempia kuin pankkilainat, sillä vertaislainapalvelut veloittavat pienemmän koron kuin perinteiset pankit. Vertaislainoja voi myös hakea suoraan ilman välikäsiä, mikä vähentää kuluja entisestään.

Toisaalta vertaislainat ovat riskialttiimpia lainanantajille kuin monet muut lainatyypit, sillä lainanhakijan maksukykyä ei ole tarkistettu yhtä perusteellisesti kuin pankkilainoissa. Lisäksi vertaislainat voivat olla hankalampia maksaa takaisin, sillä lainanantajia voi olla useita.

FAQ

Mitä tapahtuu, jos en pysty maksamaan vertaislainaa takaisin sovitun maksuohjelman mukaisesti?

Mikäli et pysty maksamaan lainaa takaisin sovitun maksuohjelman mukaisesti, on tärkeää ottaa yhteyttä lainanantajaan mahdollisimman nopeasti. Useimmat vertaislainapalvelut tarjoavat mahdollisuuden maksusuunnitelman muuttamiseen tai lyhennysvapaaseen, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä.

Onko vertaislaina turvallinen tapa lainata rahaa?

Vertaislainat ovat turvallisia, kun käytetään luotettavia ja hyvämaineisia vertaislainapalveluita. Lainapalveluiden tulee olla rekisteröityjä ja toimia Finanssivalvonnan valvonnassa. Lisäksi vertaislainapalveluiden tulee tarjota turvalliset ja luotettavat maksutavat.

Voiko vertaislainaa saada, vaikka minulla ei ole takaajia?

Kyllä, vertaislainaa voi saada ilman takaajia. Vertaislainapalveluissa lainanantajat arvioivat lainanhakijan maksukyvyn ja luottotiedot ennen lainan myöntämistä.

Voinko saada vertaislainaa, vaikka minulla on maksuhäiriömerkintä?

Vertaislainapalvelut tarkistavat yleensä lainanhakijan luottotiedot ennen lainan myöntämistä. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, on epätodennäköistä, että saat vertaislainaa.

Kuinka nopeasti saan rahat tililleni vertaislainasta?

Rahojen saaminen tilille riippuu vertaislainapalvelun käytännöistä ja prosessista. Joissakin tapauksissa rahat voidaan siirtää tilille samana päivänä, kun laina on hyväksytty, kun taas toisissa tapauksissa siirto voi kestää useita päiviä.